Top Banner
Brain Evelyn scoort gouden doelpunt voor Natio U17 ------------- Nationaal badminton circuit 2017 ------------- Real Madrid haalt opgelucht adem ------------- Hamilton is volgens Bottas te kloppen ------------- PSG vernedert Barça
facebook twitter linkedin googleplus rss
SMEsport banner 205x647
vrijdag, 29 juni 2012 08:36

Pandiet Sewsankerghir-Gadjradj

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Shiwshankar Giri kreeg hij als naam mee bij zijn geboorte. Hij werd geboren op vijf februari 1917 Laarwijk in het district Commewijne. Hij was de zoon van Shablal Gadjradj.

Zijn vader Shablal Gadjradj was een afstammeling van de Gosain kaste en was dus meer bekend als Gadjradj Gosain en Gosain Baba. Hij was vegetariër. In het kastenstelsel van India behoren de Gosains tot de hogere kaste.

Shablal had samen met zijn echtgenote, volgens vroegere maatstaven, toch een klein gezin.    Hij had 3 kinderen: twee dochters en een zoon, die de naam Shiwshankar Giri kreeg. Vader Shablal was een boer en veehouder. Ze leefden uit de inkomsten die verkregen werden door verkoop van melk, melkproducten en gras. Hij fokte het vee zelf, maar verkocht zijn vee nooit.

Toen Shiwshankar Gadjradj twee jaar oud was overleed zijn moeder. Als enige zoon werd hij door het gemis van zijn moeder veel verwend door zijn vader.

Shiwshankar was heel erg muzikaal aangelegd en kon het harmonium, dat is een Indiaas instrument, heel goed bespelen. Hij heeft vroeger zelfs een eigen “baithak gana”groep gehad. Naast muziek was hij sociaal heel erg actief en had zich dan ook verdienstelijk gemaakt als toneelspeler.  

Omdat Shiwshankar heel erg groot gebouwd en heel erg sterk was, was het voor de hand liggend dat hij worstelaar kon worden. Dit werd in de hand gewerkt doordat onze Moslimbroeders “vroeger” regelmatig een mohammedaanse culturele festival organiseerden, Tadjia geheten. Tijdens deze feestelijke activiteiten werden diverse sporten georganiseerd en dan was worstelen een van de belangrijke evenementen.  Je werd uitgedaagd of je daagde zelf iemand uit voor een tweekamp. Zo heeft Shiwshankar Gadjradj op een Tadjia festival te Domburg voor het eerst geworsteld.  

Zijn eerste officiële worstel wedstrijd was in Patronaat tegen een worstelaar Kishore genaamd. Shiwshankar won zijn eerste worstelwedstrijd grandioos, worstelaar Kishore had geen schijn van kans. Zijn tweede wedstrijd was tegen de worstelaar Kisoensingh uit district Nickerie. Ook deze wedstrijd werd zoals verwacht door Shiwshankar overtuigend gewonnen.

Zijn derde worstelwedstrijd was tegen de heer Sangaat uit Kwatta, een worstelaar van Javaanse herkomst. Ook die wedstrijd werd volgens verwachting door Shiwshankar gewonnen.  

Zo groeide hij uit tot een grote en populaire worstelaar in Suriname. Toen was de tijd aangebroken om worstelaars uit te dagen voor een tweekamp. Omdat niemand uit Suriname de uitdaging aandurfde werd door zijn promotor  Ramnarain worstelaars uit de voormalige Demarara (huidige Guyana) gecontracteerd. Twee worstelaars met naam en faam die uit Guyana werden gecontracteerd waren Gama en Naidoe. Tegen Gama werd het een remise en van Naidoe werd gewonnen. Zo bleef hij tot zijn veertigste jaar onverslagen worstelkampioen van Suriname.

In zijn nadagen werd hij uitgedaagd door een veel jongere worstelaar, Oesman geheten. Deze wedstrijd werd door Shiwshankar verloren. Dit werd, zoals later zou blijken, zijn laatste wedstrijd.

In zijn leven is hij werkzaam geweest bij Billiton Maatschappij Suriname. Tijdens zijn loopbaan bij de Billiton Maatschappij is meerder malen voorgekomen dat hij een ontspoorde bauxietwagon in zijn eentje op de rails terugzette. Door zijn bijzondere verrichtingen werd hij bevorderd tot voorman. De heer Shiwshankar is bij de Billiton Maatschappij Suriname werkzaam geweest totdat hij werd gepensioneerd.

In zijn leven is hij tot twee keer toe geridderd. De eerste keer werd hij geridderd en werd: “Ridder in de Orde van Oranje Nassau”. Dit vanwege 30-jaar trouwe dienst bij de Billiton Maatschappij Suriname. Hij werd voor de tweede keer geridderd voor zijn bewezen diensten tijdens zijn voorzitterschap van Arya Mahasabha (voorzitter van de overkoepelende raden van Arya Dewaker) en werd “Ridder in de Orde van de Gele Ster”.

Daarnaast is hij jarenlang voorzitter van de priesterraad, pandiet (dominee) bij de Arische Gemeenschap en tevens Staatspriester geweest. Hij heeft als Staatspriester een groot aantal ministers, parlementsleden en andere notabelen beëdigd.

Shiwshankar is op vrij jonge leeftijd getrouwd met Gangadjali Mathoerapersad en hebben samen 15 kinderen gekregen! Hij is geboren en getogen op Laarwijk, verhuisde naar Billiton en op latere leeftijd heeft hij gewoond aan de Purperhartstraat te Paramaribo. In de jaren zeventig heeft hij nog kans gezien een wereldreis te maken waaronder een bezoek aan India en Nederland. Naast al die bezigheden was Shiwshankar ook een liefhebber van motorfietsen. In zijn BMW heeft hij talloze jaren gereden. Op 71-jarige leeftijd is hij heengegaan.

Samenvattend kan men wel stellen: Shiwshankar, een individu met grote persoonlijkheid.

Met dank aan kleindochter Erna K Jhagroe-Ramdas voor haar bijdrage aan de totstandkoming van dit artikel.

Lees 3701 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 juni 2012 11:40
Marsosur